maandag 15 augustus 2011

Abortus van meisjes: een wijdverspreid gebruik in Azie.

In het artikel in de NRC Weekend/13 augustus 2011 wordt het boek van Mara Hvistendahl besproken: 'Unnatural Selection: Choosing Boys over Girls and the consequences of a World full of Men'.

Met het feit dat het aborteren van meisjes in China veelvuldig wordt toegepast zijn we bekend, echter de reden die de schrijfster vermeldt, was nieuw voor mij. Zij stelt dat traditie een andere rol speelt dan gedacht; het is niet speciaal een plattelandsgewoonte, maar juist in de opkomende, snel moderniserende gebieden zijn het vooral de opgeleide vrouwen die ertoe overgaan. "Het lijkt alsof de sociale controle uit het dorp wordt ingeruild voor een nieuwe statusgevoeligheid in de stad. Er is een flinke drang om te doen zoals de buren het doen, te hebben wat de buren hebben". "Vrouwen in de nieuwe middenklasse beslissen zelf. Abortus is geen te bevechten vrijheid, maar een consumentenkeuze".

In Aziatische landen is abortus van buitenaf ingevoerd door o.a. westerse bevolkingsorganisaties. Dit heeft geresulteerd in het accepteren van abortus als anticonceptie, zoiets als de pil. Het is verbijsterend om te lezen dat het conservatieve Amerika nog maar enige decennia gelden abortus propageerde - zolang die maar in het buitenland plaats vond tenminste. "Er werd in blauwdrukken gedacht. De menselijke maat telde niet. Niet bij de Chinezen, niet bij westerse bevolkingsactivisten."

De Chinese vrouwen die ik ken, willen juist een meisje. Is dat het nieuwe statussymbool van de hoger opgeleide vrouwen?

In de Wall Street Journal wordt het boek ook besproken:
http://online.wsj.com/article/SB10001424052702303657404576361691165631366.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten