vrijdag 22 april 2011

Waarom de Chinezen geen calorieën tellen! Slank blijven met het Chinese dieet.

Toen ik in Beijing woonde in 2005, heb ik een lezing bijgewoond van Lorraine Clissold. Zij runde een Chinese kookschool voor buitenlanders in Beijing en heeft in 2008 het boek geschreven 'Why the Chinese Don't Count Calories'. Ik las het boek in 2010 en ben sindsdien een fervent aanhanger van haar ideeën over eten en koken.

Een van de dingen die zij beschrijft en die blijft hangen is dat de maaltijden voor de Chinees, en dat zijn 3 warme maaltijden per dag, de belangrijkste zaak van de dag zijn. Iedereen geniet van eten en eet zich voldaan. Niemand is bezig met het tellen van calorieën en toch zijn de mensen slank. Het valt haar op dat mensen om haar heen die altijd bezig zijn minder te eten, ontbijt overslaan, lunchen met salade of vruchtensap, juist degenen zijn met een gewichtsprobleem. Diegenen die goed eten en ervan genieten hebben geen gewichtsprobleem.

Er is een fundamenteel verschil in de wijze waarop mensen in China en het Westen tegen eten aankijken. De Chinezen richten zich op het bereiden van lekker eten dat het lichaam van de benodigde voedingsstoffen voorziet. In het Westen wordt voedsel gezien als de vijand en richt men zich op dat wat niet gegeten mag worden, waardoor het lichaam voedingsstoffen te kort kan komen. De Chinezen eten meer calorieën dan de Westerling, maar geen lege calorieën vol van vet en suiker en zonder voedingsstoffen.

Het gaat over het traditionele Chinese dieet van rijst en groenten met kleine hoeveelheden vis of vlees. De stadsChinees van nu eet net als wij vaker onderweg, meer vlees, meer fast food; meer van alles in feite. Door het afwijken van hun traditionele eeuwenoude voedselcultuur in de laatste decennia, worden ook de Chinezen dikker. 

Het Chinese dieet gaat niet over lijnen, en het gaat ook niet over uitsluitend Chinees eten. Het gaat over manieren van bereiden en eten van voedsel die eenvoudig zijn, in elke keuken gemaakt kunnen worden met gebruik van lokale ingrediënten, en die een gezond en slanker lijf opleveren. Lorraine Clissold beschrijft in haar boek 15 kook- en eetwijsheden die leiden tot het eindresultaat.

Ik geef lezingen over de 15 kook- en eetwijsheden van Lorraine waarbij de deelnemers tegelijkertijd genieten van een lunch of diner klaargemaakt volgens de 15 wijsheden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten