maandag 21 december 2015

ADO en het Chinese United Vansen

IN DE MEDIA: 
Op 17 februari 2016 op NOS Radio 1 'Langs de Lijn En Omstreken'. Op de tijdsbalk: 1.33, 1.41, 1.55 en 2.16.
Op 26 januari 2016 op NPO Radio 1 'De Ochtend'. Het ADO item begint op 43.15 min.
Artikel in het AD 26 januari 2016 op basis van een interview met mij.
Op 25 januari 2016 op het 19.30 uur journaal van RTL4. Het ADO item begint op 17.00 min.
Artikel in het AD 15 januari 2016 op basis van een interview met mij en deze blog.


Is het een trend? Chinezen die Europese voetbalclubs overnemen, of nog breder: Chinezen die investeren in Europese sporten. En dan vooral die sporten de populair zijn in Europa en die geld kunnen opleveren.

Rijke Chinese investeerders begeven zich op de Europese voetbalmarkt omdat de investering goed is voor hun eigen toekomst en die van het Chinese voetbal. President Xi Jinping stimuleert de ontwikkeling van Chinees voetbal. En als de president het zegt, wordt hij gevolgd.

Met de ontwikkeling van de Chinese economie en daarmee het meespelen van China op het wereldtoneel wil China zich ook op voetbal en ander sportgebied ontwikkelen tot een natie die meespeelt aan de top. ADO past in het rijtje van clubs waar Chinese investeerders aandelen hebben:

  • City Football Group (Man City moederbedrijf): aandeel van 13% door CMC/Citic Capital;
  • Spaanse club Espanyol: aandeel van 56% door Rastar Group;
  • Spaanse club Atletico Madrid: aandeel van 20% door Dalian Wanda Group (die van plan is om een bod te doen op de drie grote rondes van het wielrennen, de Giro, de Tour en de Vuelta, en de koper van InFront Sports&Media met de marketingrechten op de wereldbeker voetbal in portefeuille.);
  • Tsjechische club Slavia Prague: aandeel van 60% door CEFC China Energy Company;
  • ADO Den Haag: meerderheidsaandeel door United Vansen.
Gaat United Vansen ADO betalen? Ze zeggen van wel, maar dan toch op het moment dat zij dat zelf bepalen, of op het moment dat het ingewikkelde en ondoorzichtige proces van geld overmaken vanuit China naar het buitenland afgerond is. United Vansen ziet ADO als een investering, een investering in voetbalkennis die nodig is om het Chinese voetbal te ontwikkelen en die United Vansen op lange termijn geld gaat opleveren. Wang Hui, de baas van United Vansen houdt waarschijnlijk vooral van voetbal omdat Xi Jinping dat doet of zegt dat hij dat doet. En omdat het interessant is om een voetbalclub te bezitten zodat Wang Hui zich kan meten met andere rijke Chinezen die dat ook doen en daarmee een graantje meepikken van de investeringen die de Chinese regering doet in de sporteconomie. Een extra reden om te investeren in branches die goed liggen bij de Chinese machthebbers is dat hiermee goede relaties met de autoriteiten getoond worden. Elke rijke Chinese zakenman of -vrouw kan aangepakt worden voor corruptiepraktijken in het China van Xi Jinping die zwaar inzet op de strijd tegen corruptie. Investeringen die de autoriteiten milder stemmen en liefde voor China tonen helpen om aan de positieve kant van de corruptiebalans te blijven.

Misschien gaat het ADO lukken het beloofde geld binnenkort te krijgen. Er is tussen beide partijen veel wederzijds begrip bericht de laatste ADO-update (19/12/15), met een uiterste inspanning van United Vansen om tot een financiële oplossing te komen. En een inspanning van ADO om het zoveel mogelijk uit de kranten te houden om Chinees gezichtsverlies te voorkomen. Het helpt dat het Chinese nieuwjaar eraan zit te komen (8 februari 2016 begint het jaar van de aap). Veel Chinezen willen vermijden dat schulden meegenomen worden naar het nieuwe jaar, ze zijn overtuigd dat dat ongeluk brengt. Dus ADO, een reis naar China vooraf aan het Chinese nieuwe jaar is misschien zo gek nog niet. Want dat is nog een Chinees dingetje: woorden zijn minder van belang dan gedrag. Het zichtbaar maken van je verzoek helpt erg om hen ervan te overtuigen dat het belangrijk voor je is. Meld je op het kantoor van United Vansen, wees vriendelijk doch vasthoudend en overtuigend, en neem er de tijd voor. Hoe meer tijd je investeert hoe meer Wang Hui begrijpt dat het echt belangrijk is. Ik denk dat het helpt!

Joke Bruynzeel, Trainer/coach Zakelijk China, Senior trainer Tropeninstituut Amsterdam (KIT Intercultural Professionals), BA Chinese Studies, MA Asian Studies

Bronnen: 
http://www.bbc.com/news/business-35019718 [14-12-15]
http://www.nieuwsblad.be/sportwereld/cnt/dmf20151208_02011803 [13-12-15]
http://fiasports.com/heres-why-chinese-businessmen-are-investing-heavily-in-european-football/ [14-12-15]
http://adodenhaag.nl/nieuws/laatste-nieuws/overig/4697-update-omtrent-financiele-situatie-nv-ado-den-haag [20-12-15]
Oscar Garschagen, “Zakendoen in China, dat heeft altijd een prijs” NRC HANDELSBLAD (17 december 2015): E5
 http://www.soccernews.nl/news/339732/ADO_hoopt_pingping_snel_binnen_te_hebben:_komt_Chinees_over_de_brug [3-1-16]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten